Kısık Ateş
Blog

Badem Unu Nedir?

Günümüzde sağlıklı beslenme trendleri alternatif un çeşitlerine olan ilgiyi arttırdı. Peki, badem unu sadece bir diyet trendi mi, yoksa mutfağımıza kalıcı bir katkı sağlayabilir mi? İşte, badem ununa dair tüm detaylar…

Badem Unu Nedir?
Paylaş
  • 2B
  • 11
  • Kaydet

Badem Unu Nedir?

Badem unu, kabukları soyulmuş ve ince bir şekilde öğütülmüş bademlerden elde edilmektedir. İnce yapısı ve hafif aroması sayesinde pek çok tarifte beyaz una alternatif olarak kullanılabilir. Badem unu, özellikle glutensiz tariflerde yıldız bir malzemedir. Keklerden kurabiyelere, ekmeklerden pancake'lere, pastalardan çöreklere kadar pek çok tarifte badem unu kullanabilirsiniz. Ayrıca, tatlılarda bir bağlayıcı ya da çıtır kaplama malzemesi olarak da harikalar yaratır.

Badem Ununun Faydaları Nelerdir?

Badem unu doğal olarak glütensizdir. Bu özelliği, özellikle çölyak hastaları ve glüten duyarlılığı olan kişiler için ideal bir alternatif olmasını sağlar.Badem unu, yüksek protein ve sağlıklı yağ içeriği ile besleyicidir. Ayrıca E vitamini, magnezyum ve lif bakımından zengindir. Düşük karbonhidrat içeriği sayesinde keto diyetinde sıkça tercih edilir. Düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerini dengeler. İçeriğindeki sağlıklı yağlar, kolesterol seviyelerini olumlu yönde etkileyebilir. Yüksek lif içeriğiyle tok tutar ve sağlıklı bir atıştırmalık sunar.

Badem Unu ve Badem Tozu Aynı Şey Midir?

Badem unu ve badem tozu sıklıkla karıştırılır. Ancak badem unu veya badem pudrası genellikle kabuksuz bademlerden yapılır ve daha ince bir yapıya sahiptir. Özellikle makaron yapımında daha ince yapıdaki badem unu kullanılır. Badem tozu ise kabuklu bademlerin daha iri öğütülmüş halidir ve keklere daha çok yakışır.

Un Yerine Badem Unu Kullanılır Mı?

Evet, ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır ki, badem unu, beyaz una göre daha yoğun ve yağlıbir yapıya sahiptir. Bu nedenle tariflerde birebir un yerine kullanılması üründe kabarma farklılıklarına yol açabilir. Kabaran bir kek, sadece badem unuyla yapılırsa beyaz unla yapılana kıyasla yeterince kabarmayabilir ve sert bir keke dönüşebilir. Genelde tariflerin bir kısmında beyaz unla karıştırılarak kullanılması önerilir veya %70 badem unu,%30 beyaz un kullanılabilir.

Badem unu, yalnızca sağlıklı tarifler ortaya çıkarmak için değil, aynı zamanda klasik tatlılara modern ve sağlıklı dokunuşlar katmak için de iyi bir seçim olacaktır.

Alternatif Tarifler

Geleneksel graham krakerli ya da yulaf bisküvili cheesecake tabanını badem unuyla değiştirebilirsiniz. Hafif fındıksı aromasıyla cheesecake’inize eşsiz bir lezzet katacaktır. Brownie yaparken beyaz un yerine badem unu kullanarak gluten hassasiyeti olanlar sevdikleriniz için mükemmel tarifler yaratabilirsiniz. Üstelik düşük karbonhidrat içeriği sayesinde keto dostu brownie yapabilir, klasik tiramisu tarifine farklı bir yaklaşım ekleyerek kek katmanlarında badem unlu kekler kullanabilirsiniz, kedidili bisküvinizi badem unuyla yapabilirsniz.
Badem unundan yapılmış limon mereng tart tabanı, limon kremasının ekşi lezzetini mükemmel bir şekilde dengeler. Glutensiz bir alternatif sunmanın yanı sıra fonksiyonel beslenmeyi de hayatınıza entegre edebilirsiniz. Kurabiyelerinizde kullandğınız beyaz una alternatif badem unu da ekleyebilirsiniz. Beyaz unu ne kadar azalttıysanız okadar badem unu eklemeniz yeterli olacaktır. Ekmeklerinizi yaparken badem unu ekleyebilir besin değerini arttırabilirsiniz.

Evde Badem Unu Nasıl Yapılır?

Dışarıdan almak yerine badem ununu kendi mutfağınızda yapabilirsiniz. Bademlerin kabuğunu soymak için yapmanız gereken şey çok basit. Kaynamış sıcak su dolu bir kabın içine çiğ bademleri ekleyin. Yaklaşık 6 dakika kadar bekletin. Fazla uzun tutmayın, aksi halde bademler yumuşayabilir. Ardından bademleri süzün ve soğuk suyla dolu bir kaseye alın. Bu şoklama işlemi, kabukların çok daha kolay soyulmasını sağlayacaktır. Soğuk sudan aldığınız bademleri elinize alıp hafifçe sıkarak kabuklarını soyabilirsiniz. Kabuklarını soyduğunuz bademleri bir mutfak havlusunun üzerine serin ve fazla nemini alarak kurulayın. Sonrasında bademleri tamamen kurutmak için bir süre oda sıcaklığında bekletin ya da 30 - 35 derecelik fırında 10 dakika fırınlayın. Bu adım çok önemli, çünkü bademler nemli kalırsa un yaparken topaklanma, birleşme ve yağlanma olabilir. Kuruyan bademleri bir mutfak robotuna ya da güçlü bir blendera koyun.

Burada dikkat etmeniz gereken önemli bir püf noktası bademleri kısa aralıklarla çekmektir. Eğer sürekli çalıştırırsanız bademler yağa dönüşebilir, çünkü bademlerin içeriğindeki doğal yağlar ısınmayla birlikte dışarı çıkacaktır. Bu nedenle, robotu birkaç saniye çalıştırın, durdurun ve gerekirse karışımı karıştırın. Un kıvamına gelinceye kadar bu işlemi tekrarlayın. Bademler öğütüldükten sonra, unun pürüzsüz bir kıvamda olmasını istiyorsanız, elekten geçirebilirsiniz. Büyük parçalar kalırsa, onları tekrar robottan geçirebilirsiniz. Bu adım özellikle kek ya da kurabiye yapımında daha ince bir doku elde etmenizi sağlayacaktır. İster keklerde, kurabiyelerde, ister sağlıklı tariflerde kullanın, eminim bu un her tarifinize ayrı bir tat katacaktır. Eğer badem uzun süre saklamak istiyorsanız, badem ununu hava geçirmez bir kapta ve serin bir yerde mümkünse +4 dolapta muhafaza etmeyi unutmayın.

Badem Unu Tarifi Nasıl Yapılır?

Selin Güloğlu
Selin Güloğlu
Yaşar Üniversitesi - Öğr. Gör. Eğitmen Şef

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

26B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

18B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

39B Görüntüleme