Kısık Ateş
Blog

Kara Erik Faydaları Nelerdir?

Kaç çeşit erik vardır? Eriğin faydaları nelerdir? Siyah erik, kızıl erik, mürdüm eriği olarak da bilinen kara erik faydaları nelerdir? Günlük erik tüketim miktarı ne kadar olmalıdır? Fazla erik tüketimin zararları nelerdir?

Kara Erik Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 93B
  • 12
  • Kaydet

Kara Erik Faydaları Nelerdir?

Gülgiller ailesinin sevilen üyesi erik, kara ve yeşil olarak ikiye ayrılıyor. Kara erik, siyah erik, kızıl erik ya da mürdüm eriği olarak da biliniyor. Yaz mevsiminin müjdecisi olan erikler, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak yetiştiriliyor. Erik ağaçları, çok kurak ve sıcak olmayan her iklimde yetiştirilebiliyor aslında. Türkiye, erik konusunda güçlü bir üretim kapasitesine sahip olduğu için yaz boyunca tezgahlarda bolca yeşil ve kara erik görüyoruz. Kara erik, bol miktarda barındırdığı A, B ve C vitamini; bakır, demir, potasyum, fosfor, magnezyum minerali; lif ve antioksidan ile en sağlıklı yaz meyveleri arasında yerini alıyor. Gülgiller familyasının popüler üyesi kara erik faydaları nelerdir, gelin biraz daha yakından bakalım. İşte kara eriğin faydaları;

Kansızlığı önlemeye yardımcı olur

Kansızlık (anemi) problemi yaşayan kişilerin mevsimi boyunca günlük bir porsiyon erik tüketmesi önerilir. Demir içeren erik, güçlü içeriğiyle kansızlıkla mücadeleyi destekler, tedavi sürecini ve kansızlık oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

Bağışıklık sistemini destekler

Mürdüm eriği faydaları incelendiğinde C vitamini desteği dikkat çeker. Kara erik yüksek C vitamini sayesinde yaz boyunca bağışıklık sistemini destekler, hastalıklara karşı adeta vitamin kalkanı oluşturmaya yardımcı olur.

Fiziksel enerji vermeye destek olur

Fiziksel performansını yükseltmeye yardımcı olan kara erik, yoğun tempoda yaşayanlar için lezzetli ve destekleyici meyve hizmeti verir. Özellikle demir eksikliğine bağlı gelişen halsizlik ve yorgunluğu azaltmada kara eriğin olumlu desteği vardır.

Sindirim problemlerini azaltmaya yardımcıdır

Gaz problemi yaşayan, tuvalete çıkmakta zorlanan kişiler için kara erik destekleyici bir görev üstlenir. İçerdiği lif sayesinde sindirim sistemini destekler, çalışmasına yardımcı olur. Düzenli tüketimde tuvalete çıkmaya ve şişkinlik sorununu önlemeye destek sağlar.

Görme kalitesini destekler

Kara erik vitamin, mineral ve bileşenleriyle göz sağlığına destek sağlar. Eser miktarda tüketildiğinde görme kalitesini artırmaya yardımcı olur.

Kuru Erik Faydaları

Kara erik kurusu yaşı kadar faydalı ve sağlıklıdır. Güneşte ya da fırınlanarak elde edilen kara erik kurusunun faydaları şöyledir;

  • Bağırsakları çalıştırmaya, kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
  • Göz sağlığını destekler.
  • Kalp ve damar sağlığını korumaya, kanın pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olur.
  • Osteoporoz ve benzeri kemik rahatsızlıklarına yakalanma riskini düşürmeye destek sağlar.
  • Sinir sistemini korumaya yardımcı olur, zihin sağlığını destekler.

Günlük Erik Tüketim Miktarı

Kara ya da yeşil erik fark etmeksizin günlük bir porsiyon yani 10 adet erik tüketmek yeterlidir. Daha fazla tüketim kilo alımına sebep olabilir, yan etkilerde bulunabilir.

Mürdüm Eriği (Kara Erik) Besin Değeri

100 gram mürdüm eriğinin besin değeri;

  • Kalori: 54 kkal
  • Karbonhidrat: 10.97 gr
  • Protein: 0.16 gr
  • Yağ: 0.52 gr
  • Lif: 2.2 gr

Mürdüm eriği, antioksidan içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor. Düşük glisemik indeksiyle diyabetli bireyler tarafından da rahatlıkla tüketilebiliyor. Lif içeriği ile de kabızlık sorunu yaşayanlara tavsiye edilir.

Kara Erik Zararları

Fazla erik tüketiminin zararları şöyledir;

  • Sindirim sistemini harekete geçirme özelliği bulunan erik, fazla tüketildiğinde ishale sebep olabilir.
  • Taze kara erik günde 10 adet, kuru erik ise 2 – 3 tane yenmelidir. Daha fazlası kilo artışına sebep olabilir.
  • Erik asitli bir meyvedir. Fazla tüketildiğinde mide asit dengesini bozabilir, gaz yapabilir.
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

26B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

18B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

39B Görüntüleme