Kısık Ateş
Blog

Karadut Faydaları Nelerdir?

Dut tüketmeniz için birçok nedeniniz olduğunu biliyor muydunuz? Gerçek bir vitamin ve mineral deposu olan dutun faydaları nelerdir? Kaç çeşit dut vardır? Dut meyvesinin ve dut pekmezinin sağlık açısından önemine gelin birlikte göz atalım.

Karadut Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 58B
  • 18
  • Kaydet

Karadut Faydaları Nelerdir?

Beslenme uzmanlarının tam bir sağlık destekçisi şeklinde bahsettiği karadut, birçok kişinin heyecanla beklediği meyvelerden aynı zamanda. Karadut, günlük tüketildiğinde demir başta olmak üzere vitamin, mineral ve lif ihtiyacının bir bölümünü karşılamaya yardımcı oluyor, beta karoten ve antioksidan desteği sunuyor. Yaz başında meyve vermeye başlayan dut ağaçları, nefis lezzetine eklediği birbirinden değerli şifasıyla olmazsa olmaz meyvelerden sayılıyor. Peki, karadutun faydaları nelerdir?

Vitamin & mineral alımını destekler

Karadut A, B, K vitaminleri; potasyum, fosfat, demir, magnezyum, kalsiyum mineralleri; yüksek antioksidan, beta karoten ve değerli bileşenler içerir. Karadut meyvesinin özünü oluşturan tüm değerler yaşamınızı destekler, sağlığınızı korumaya yardımcı olur.

Demir eksikliği tedavisini güçlendirebilir

Karadutta bulunan demir, günlük demir ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaya destek olur. Kansızlık, demir eksikliği tedavisi görenler ya da bu yönden önleyici bir beslenme programına uyanlar mevsiminde günlük karadut tüketerek demir gereksinimini karşılayabilir.

Toksinlerden arındırabilir

Güçlü antioksidan kaynağı karadut, vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Özellikle karaciğer ve böbreklerde gelişen toksinlerin atılmasını destekler.

Ağız içi yaraları iyileştirebilir

Karadut meyvesi ve karadut pekmezi ağız içi yaralarının çabuk iyileşmesine yardımcı olur, ağız sağlığını destekler. Diş tedavileri sonrasında da tercih edilebilen karadut, güçlü bileşenleriyle sürece destek sağlayabilir.

Kan şekerini düzenleyebilir

Karadut diyabet hastalarının tüketebildiği meyveler arasında yer alır. Diyabet hastaları için önemli olan kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardımcı olur. Uzman hekimlere danışılarak tüketilmesi diyabet hastaları için önemlidir.

Kilo kontrolü yapmaya yardımcı olur

Karadut çok az miktarda şeker içeren lifli bir meyvedir. Dolayısıyla kilosuna dikkat edenlerin de tüketebileceği bir meyvedir. Karaduttaki lif, bağırsakların temizlenmesine, çalışmasına, düzenlenmesine yardımcı olur, kilo kontrolü yapmanıza destek sağlar. Ara öğünlerde, tatlı krizlerinde karadut tüketebilirsiniz.

Kemik sağlığını destekler

Kalsiyum ve magnezyum sayesinde karadut lezzetiyle birlikte kemik sağlığını da destekler. Kemik gelişimine yardımcı olan meyve, menopoz sonrası kemik erimesi riskine karşı risk düşürücü destek sağlar. Çocuklardan yetişkinlere kadar her yaş grubunun özel sağlık problemi yoksa kemik sağlığını korumaya yardımcı olur.

Karadutun Zararları

  • Karadut yeterince olgunlaştığında tüketilmelidir.
  • Aşırıya kaçınıldığında ishal, gaz yapabilir.
  • Alerjik reaksiyon gösterebilir. Cildinizde kabarmalar, kızarıklıklar, kaşıntılar olabilir. Böyle durumlarda yemeyi bırakıp doktora görünmelisiniz.
  • Bağırsakları çalıştırmaya yardımcı olduğu için aşırı tüketimde müshil görevi üstlenebilir, bağırsaklarınızın aşırı çalışmasına, vücudunuzun su kaybetmesine sebep olabilir.

Bu gibi durumlarda uzman hekimlere danışılması önerilmektedir.

Karadut Kilo Verdirir Mi?

Karadut lifli bir meyvedir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Karadutta çözünmeyen lifler bulunuyor. Bu lifler, kalın bağırsaktaki suyun emilmesini kolaylaştırmaya yardımcı olur, dışkılamayı destekler. Karadutun sindirim sistemine olumlu desteği, kabızlığı önlemeye yardımcı olması kilo verme sürecine de faydalı olabilir. Karadutu mevsimi geldiğinde günlük bir porsiyon yani 100 gram tükettiğinizde zayıflama sürecinizi destekleyebilirsiniz.

Karadut Besin Değeri

100 gram karadutun besin değeri;

  • Kalori: 43 kkal
  • Karbonhidrat: 9.8 gr
  • Protein: 1.4 gr
  • Yağ: 0.4 gr
  • Lif: 1.7 gr
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

26B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

18B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

39B Görüntüleme