Kısık Ateş
Blog

Okunması Gereken Gastronomi Kitapları

Gastronomiye ilgi duyanlara özel 10 kitap tavsiyesi!

Okunması Gereken Gastronomi Kitapları
Paylaş
  • 56B
  • 185
  • Kaydet

Anthony Bourdain - Mutfak Sırları

Gastronomide idol olan Bourdain’in kendi hayatından kesitler sunduğu otobiyografik bir kitaptır. Çocukluğunda şef olmaya karar verdiği andan başlayıp kitabın yazıldığı dönemde yaptığı televizyon programlarına değin hayatındaki her kırılma noktasını anlatıyor.

Selçuklu Mutfağı - Ömür Akkor

Selçuklular Anadolu’nun en zengin zamanında Anadolu’da yaşamışlardır. Bu zenginlik en çok da mutfakta kendini göstermiştir. Geldikleri yerlerden getirdikleri, komşu mutfaklardan harmanladıkları ve bereketli Anadolu toprağı mutfağının ana hatlarını belirlemiştir.

Sevgili Ömür Akkor’da bu Türk mutfak kültürünün derinliğine başka bir pencere açarak o yüzyıllarda neler yendiği ve şu anda yediğimiz yemeklerin tarihi açısından bizlere bir ışık tutmuştur.

Yemek Pişirmenin Temelleri - Dr. Bryan Miller, Eve Adamson, Marie Rama

Bu işe gönül vermiş herkesin özellikle öğrencilerin kütüphanesinde bulunması gereken bu kitap, mutfakta kullanılan tüm teknikleri içerirken, her teknik için tarif ve reçeteler de sunmaktadır. Gastronomi tutkunlarına rehber özelliği de taşıyor diyebiliriz.

Bir Osmanlı Yemek Yazması Kitabüt Tabbahin - Osman Güldemir

Osman Güldemir’in iki bölümden meydana gelen Bir Osmanlı Yemek Yazması Kitabüt Tabbahin, akademik ve uygulama yönü mükemmel bir eser olup Osmanlı dönemi mutfağına ilgi duyanlar için de önemli bir kaynak niteliğindedir.

500 Yıllık Osmanlı Mutfağı - Marianna Yerasimos

Bu kitapta, Osmanlı yemek kültürünü oluşturan öğelere kısaca değinilirken bu mutfaktan alınıp çağdaş mutfağa uyarlanan denenmiş ve yapılabilir 99 yemek tarif sunuyor. ‘’Osmanlı Mutfağı... İstanbul’daki Saray mutfağında ve Saray çevresinde yaşayan güzel yemeklerden hoşlanan bir seçkinler grubu tarafından 15. yüzyıldan itibaren biçimlendirilmiş bir yemek kültürü... Bu kültür kullanılan malzemeden pişirme yöntemlerine yemek çeşitlerinden yemek yeme alışkanlıklarına yemek öğünlerine sofradaki görgü kurallarına mutfak binalarına dek pek çok konuyu kapsamaktadır. 

Eski kültürleri öğrenmeniz için bir yol gösterici olabilir.

Mutfak & Kültür-İnsanın Beslenme Tarihi - Linda Civitello

Neden bazı yiyecek ve içecekler kimi topluluklarda yasaklanırken kimilerinde kutsal sayıldı ve kutlamaya dönüştü? Nasıl, nerede, ne zaman? Tüm soruların cevabı bu satırlarda…

Bu kitap, yalnızca tat alarak tat katarak okuyacağınız bir kitap değil; aynı zamanda insanın geçmişine ve tarihine keyifli bir yolculuğa çıkarıyor...

On Food and Cooking - Harold McGEE

Yemek yapmaya bilimsel olarak yaklaşmamızı sağlayan ve yemek yaparken hayal dünyamıza ilham kaynağı olan bir kitap Food On and Cooking.

A’dan Z’ye gastronomiyi en küçük yapı taşına kadar ayrıntılarıyla inceleyen bu değerli kitap için kütüphanenizde yer açın.

The Food Lab - J. Kenjı LOPEZ

Kenjı Lopez’in kaleminden çıkan bu kitabı okurken kendinizi kimya dersinde hissedebilirsiniz. Kitapta moleküler yapı taşlarını inceleyip yemek yapmanın nasıl bir şey olduğunu ve ne olduğunu öğrenirken birçok tariflerle de çeşitleneceksiniz.

Larousse Gastronomique - Prosper Montagné

Dünya’nın en büyük gastronomi tarihi ansiklopedisi olarak anılan Larousse Gastronomique kitabı, gerçekten gastronomi sözlüğü olarak her şeyi öğrenebileceğiniz çok değerli bir eserdir… Mutlaka edinin!

Lezzetin Fizyolojisi - Brillant SAVARİN

Lezzetin Fizyolojisi ya da Yüce Mutfak Üzerine Düşünceler veya Fransızca orijinal adı ile “Physiologie du goût ou Méditations de gastronomie transcendante” gerçekten oldukça önemli bir eserdir.

Yemek ve lezzet konularına fizik ve kimya açılarından yaklaşan ve damak tadına bilimsellik katan Lezzetin Fizyolojisi, moleküler gastronominin temel taşlarından sayılır. Brillat-Savarin için gastronomi yemekle ilgili her şeydir. Gastrono-mik bilgiler her insan için geçerlidir.

Kısacası gastronomi ile ilgilenen veya bu bölümü okuyanların mutlaka okuması gerektiğini düşündüğümüz bir kitaptır.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Ömür Akkor
Ömür Akkor
Yemek Araştırmacısı ve Seyyah
5 TL’nin Altında Yiyebileceğiniz En İyi 5 Yemek

Sürekli yemek yemek için seyahat ediyorum hem de hiç durmadan…

28B Görüntüleme
Ömür Akkor
Ömür Akkor
Yemek Araştırmacısı ve Seyyah
Anadolu’nun En İyi Lokantaları

Hafızalarınıza yer edecek önemli lokantalar.

28B Görüntüleme
Ömür Akkor
Ömür Akkor
Yemek Araştırmacısı ve Seyyah
2013 Yılı Anadolu’nun En İyi Yemekleri

2013, en çok gezdiğim ve en çok yediğim bir yıl olarak kişisel tarihime geçti.

17B Görüntüleme