Kısık Ateş
Blog

Pilav Nasıl Pişirilir?

Yetenekleriniz ve bilgileriniz doğrultusunda ortaya çıkacak muhteşem sonuca hazır mısınız? Tane tane dökülen pilav pişirme teknikleri ve püf noktaları nelerdir?

Pilav Nasıl Pişirilir?
Paylaş
  • 227B
  • 87
  • Kaydet

Türk mutfağında törensel yemeklerden gündelik sofralara kadar güncelliğini koruyan pilav, her dönem sofraların vazgeçilmezi olmuştur. Az malzemeyle hazırlandığı için basit bir yemek gibi görünse de; tane tane dökülen, tam kıvamında mis gibi pilavlar yapmak gerçek bir ustalık ister. Öyle ki, Osmanlı Saray mutfağından günümüze pilav yapımı aşçıların ve ev kadınlarının test edildiği en önemli yemek türü olmuştur. İyi bir pilav yapan aşçının diğer yemek türlerini de iyi yapabileceği düşüncesi sözlü gelenekte de yaşanmaktadır.

Tane tane dökülsün ama yumuşacık olsun ama lapa olmasın derken bazılarımız için pilav yapmak zorlu bir iş haline dönüşebilir. Malum, bir aşçının ne kadar usta olduğu pilavından belli olurmuş ve buna bağlanırmış!

Pirinç, Uzakdoğu ve Güneydoğu Asya’dan Hindistan’a uzanan geniş bir coğrafyadaki halkların besin kaynağı olmuştur. Türkiye'de "pilav" denildiğinde ilk akla gelen pirinç pilavı olurken her dönem özel bir statüye sahip olmuştur.

En çok tüketilen pilav çeşitleri sade, şehriyeli, etli-tavuklu, et-tavuk sulu, nohutlu pirinç pilavıdır.

Makbul Olan Kıvamı ve Lezzetli Pilavlar İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Pilav yapımında kullandığınız pirinç çeşidi çok önemlidir. İri taneli ve kaliteli pirinç tercih etmeniz bu işin büyük bir adımıdır.

Taze pirinç kullanmaya özen göstermek gerekir. Eğer bir sene önceden kalan pirinç kullanırsanız pişerken birbirine yapışabilir ve yıkarken de kırılabilir.

Genellikle daha önce kullandığınız, ne kadar su çektiğini tecrübe ettiğiniz pirinç çeşidinden vazgeçmemek önemlidir.

İlk iş pirincin dikkatli bir şekilde içindeki taş gibi yabancı maddelerden ayıklanmasıdır.

Pirinç pilavı yapılacaksa tuzlu sıcak suda (ne çok kaynar ne de soğuk) en az 1-2 saat kadar önceden ıslatmak, pilavın tane tane ve yumuşak olmasına, pişerken eşit pişmesine yardımcı olur.

Pirinç pilavını pişirmeye başlamadan önce, suda beklettiğiniz pirinçler iyice yıkanarak nişastalı suyundan arıtılır.

Her pirincin lezzeti farklı olduğu gibi, pişme süresi ve su çekme miktarı da farklılık gösterir.

İyi bir pilav yapabilmek için, iyi bir pirincin yanı sıra, kaliteli bir tereyağı da pilavın lezzetini ortaya çıkaracak en büyük etkendir. Eğer tercihiniz sıvıyağdan yanaysa tereyağı yerine zeytinyağı da kullanılabilir veya her ikisi de.

Pilavın beyaz olmasını sağlamak için, pirinçleri yağı yakmadan kısık ateşte kavurmak gerekir.

Rengi hafif saydamlaşınca suyu eklenir, fazla kavrulan pirincin rengi sararır ve su çekmez.

Baldo pirinçler genellikle 1’e 1 ölçü su çeker. Önceden ıslatma yapılmadıysa bu ölçü 1’e 1 buçuk su olarak artırılır. Bu su, tavuk veya et suyu olarak tercih edilirse pilav çok daha lezzetli olur.

Pirinçleri kırmamak için pilav pişerken mümkün olduğunca karıştırılmaz ve karıştırma esnasında ezilmemesine özen gösterilir.

Pilavın suyunu ekledikten sonra, tencerenin her tarafının eşit şekilde kaynaması beklenir ve daha sonra altı kısılarak kapağı kapatılır.

Pilav piştikten sonra biraz yumuşak olduğu fark edilirse kapağı kapatılmaz, üstü açık bir şekilde demlendirilir. Çünkü yumuşak olan pilav iyice lapalaşır. Üzerine havlu kapatmaktan çok daha etkilidir.

Ocağı kapattıktan sonra pilavın diri olduğu fark edilirse tencerenin kapağı kapatılarak bekletilir. Kendi buharıyla bir miktar daha yumuşaması sağlanır.

Ekstra lezzet istenirse veya yağının az olduğu düşünülürse, küçük bir tavaya biraz tereyağı alınır, ısıtılıp köpük köpük olana kadar kaynaması sağlanır ve pilavın üzerine gezdirilir.

Pilavın altını kapattıktan sonra spatula yardımıyla çok hafif karıştırmak gerekir ve daha sonra demlenmeye bırakılır. Bunun sebebi, tenceredeki pilavın nem dengesini ve tane tane olmasını sağlamaktır.

Son olarak, birkaç damla limon suyu pilavın daha beyaz ve parlak olmasını sağlayacaktır.

En Çok Tercih Edilen Pişirme Teknikleri ve Püf Noktaları

Kavurma ve Salma Usulleri

Kavurma pilav yapmak için, pirinç yağda kavrulur ve üzerine sıcak su dökülür.

Salma usulünde ise pirinç hiç kavrulmadan doğruca yağlı sıcak su içine boca edilir.

Kısık Ateş’in Önemi

Pilav pişirirken asıl nokta kapağının iyice kapatılmış olup kaynamaya başladıktan sonra, kısık ateşte pişirilmesidir. Pişme esnasında karıştırılmaması tercih edilir. Malumunuz, kısık ateş yemeklerinizin lezzetine lezzet katan bir gerçektir.

Piştiği Nasıl Anlaşılır?

Pirincin suyunu çekmesinden, üzerinin göz göz olmasından ve karıştırırken tane tane oluşundan rahatlıkla anlaşılır.

Demleme

Pilav piştikten sonra ateşten alınıp yirmi dakika kadar dinlendirmeniz gerekir, bu işlem oldukça önemlidir. Tencere ile kapak arasına pamuklu bez/kağıt havlu yaymak iyi sonuç alınmasını sağlar.

Pirinç pilavı yapamıyorum, kıvamını tutturamıyorum, ne kadar denesem de olmuyor gibi endişelerinizi duyar gibiyiz...

Yemeğe doyamayacağınız, yiyenlerin tarifini isteyeceği mis kokulu, tane tane bir pirinç pilavını denemek ve yemek için tüm endişelerinizi kenara bırakıp sizleri mutfağa davet ediyoruz! 👩‍🍳👨‍🍳😇

Pilav tariflerimiz için tıklayın!

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar (2)

Esra Yetim
· 18.08.2020

Benim pirinç pilavım hep sarı oldu şimdiye kadar kimi şehriyeleri çok kavuruyorsun dedi kimisi yağını fazla koyuyorsun yardımcı olmak isteyen varmı

Uzman Kısık Ateş bu yorumu beğendi
Şevval L.
· 16.05.2023

Kemik, et suyu kullanıyorsan onların da etkisi var sarılık olmasında

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

26B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

18B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

39B Görüntüleme