Kısık Ateş
Blog

Safran Nedir?

Dünya mutfağında önemli bir yere sahip olan altın değerinde baharat: Safran! Safranın sağlığa faydaları nelerdir? Safran nasıl yetiştirilir? Safran çayının sağlık açısından önemi nelerdir? Safranın besin ve kalori değeri nelerdir? İşte detaylar…

Safran Nedir?
Paylaş
  • 8B
  • 10
  • Kaydet

Safran Nedir?

Safran, bir bitki türü olarak bilinir ve latince adı Crocus Sativus’tur. Safran, dünya genelinde yetiştirilen bir bahar çiçeği türü olup soğanlı bitkiler arasında yer alır. Sonbahar mevsiminde mor renkli çiçekleri açar, 20 ile 30 cm arasında bir boya ulaşır. Güneybatı Asya'dan dünyaya yayılan safran, çok değerlidir ve bu yüzden dünyanın en pahalı bitkileri arasında yer alır. Bu değerli baharat, Türkiye'de Safranbolu ve Şanlıurfa gibi şehirlerde yetiştirilir. Safran kırmızı-turuncu renkli, kolaylıkla kırılabilen uçları biraz daha geniş iplikçikler halindedir. Acımsı lezzetli, kuvvetli ve oldukça özel bir kokuya sahiptir. Yemeklerde renklendirici ya da tat verici olarak kullanılmakla birlikte sağlığa sayısız faydası vardır. Peki ya safran nasıl kullanılır? Safran, aktarlarda ve marketlerde genellikle toz halde satılır. Safran baharatı pilav, tavuk, et, çorba gibi yemeklere eklenerek kullanılır. Ayrıca, çay yapımında da kullanılmaktadır. Özellikle ülser ve sindirim sorunlarında safran çayı tüketimi çok faydalıdır. Safran çayı, güçlü etkileri olan bir çaydır.

Safranın Faydaları Nelerdir?

Safranın en önemli özelliklerinden biri, yüksek miktarda antidoksidan içermesidir. Bu nedenle safran, vücudu serbest redikallerden korur ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Safran, ayrıca depresyon, anksiyete, uykusuzluk, stres ve hafıza problemleri gibi zihinsel sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılır.

Safranın bir diğer faydası, sindirim sistemi sağlığı için önemli olmasıdır. Safran; mide ağrısı, gaz, şişkinlik ve kabızlık gibi sindirim sorunlarının tedavisinde yardımcıdır.

Safran, ayrıca cilt sağlığı için de faydalıdır. Antidoksidan özellikleri sayesinde safran, ciltteki serbest redikalleri yok eder ve cildin genç kalmasını sağlar. Ayrıca, akne, sivilce ve leke gibi cilt sorunlarının tedavisinde de kullanılabilir.

Safran Nasıl Yetiştirilir?

Safran; kumlu, gevşek, taşsız ve iyi drenajlı toprakları sever. Safran yetiştiriciliği yapılacak olan arazi genellikle bir yıl öncesinden nadasa bırakılır. Bir sonraki yıl ekime kadar pulluk, kazayağı ve tırmıkla dikime hazır hale getirilir. Toprak yabancı otlardan ve tohumlarından iyice arındırılmalıdır. Safran ekimi Ağustos ayı içinde veya en geç Eylül ayı başlarında yapılmalıdır. Soğanların sökümü ise sonraki yıl Temmuz ayının başlarında, yaprakları tamamen kuruduktan sonra yapılmalıdır. Safran, soğuk iklimleri seven bir bitkidir. Yazın kuraklıktan etkilenmediği bir bölgede yetiştirilir. Safranın tohumlarından çıkan çiçekler elle toplanır ve kurutulur. Kurutulduktan sonra safran baharatı elde edilir.

Safranın Besin ve Kalori Değerleri Nelerdir?

100 g safranın besin değeri;

- Kalori: 310 kkal

- Karbonhidrat: 1.31 gr

- Protein: 0.23 gr

- Yağ: 0.12 gr

- Lif: 0.08 gr

Safranı Kullanabileceğimiz En İyi Tarifler Nelerdir?

- Zerde Tatlısı

- Arap Pilavı

- Haspeli Pilav

- Safranlı Balık Çorbası

- Şah Pilavı

- Safranlı Tavuk

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

26B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

18B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

39B Görüntüleme