Kısık Ateş
Blog

Sezar Salatasının Hikayesini Biliyor Musunuz?

Kökleri Roma’ya mı yoksa başka bir yere mi dayanıyor? Sezar salatasının tarihi ve ortaya çıkış hikayesi için hemen tıklayın!

Sezar Salatasının Hikayesini Biliyor Musunuz?
Paylaş
  • 23B
  • 38
  • Kaydet

Sezar Salatasının hikayesi nedir? Kökleri Roma’ya mı yoksa başka bir yere mi dayanır?

Salatanın çıkış hikâyesi 1920’li yıllarda Amerika’da yaşanan alkol yasağına kadar gitmektedir. O dönemde parasal sıkıntı yaşamayanlar, alkol yasağını Amerika – Meksika sınırında yer alan Tijuana kentindeki Hotel Casesar’s Palace’ı kullanarak aşmışlardır.

Otelin sahibi ve şefi Caesar Cardini; 4 Temmuz kutlamalarının yapıldığı hafta aşırı yoğunluk yaşamıştır. Yoğunluğa bağlı olarak yaşanan tüketim sonucu kilerdeki malzemelerin bile tükenme noktasına gelmiştir. Bu durum karşısında Caesar Cardini mutfağında kalan son malzemeler ile misafirlerinin yanında bu salatayı yaratmıştır.

Orijinal Sezar Salatası

O yıllarda hazırlanan Sezar Salatasında kaşık marulun yaprakları bıçakla doğranmaz, onun yerine salata sosu marulun yapraklarının içine sürülür, üstlerine ekmek kıtırları konulur ve düz bir tabağın içinde marullar yan yana dizilerek servis edilirmiş.

İtalyan ordusu ile I.Dünya Savaşı’na katılan ve asıl mesleği pilotluk olan Alex Cardini; 1926 yılında abisi Caesar’ın Tijuana restoranında çalışmaya başlamış. Caesar’ın ünlü sosu üzerinde varyasyonlar geliştiren Alex’in en önemli hamlesi salatanın sosuna ançuez eklemesi olmuş. Önceleri bu yeni salataya “Pilot Salatası” anlamına gelen “Aviator’s Salad” adını vermiş fakat zaman içinde Alex’in geliştirmiş olduğu mayonezli ve ançuezli sos çok daha fazla tutulduğundan “Sezar Salatası” adı artık bu yeni tarz sosu içeren salataya verilmiş.

Bu içerik Nisan 2005 Arman Kırım Hürriyet Gazetesi ve Aralık 2014 Deniz Ahmet Köse Sabah Gazetesi köşe yazılarından derlenmiştir.

Oytun Dağlı
Oytun Dağlı
BTA Yiyecek&İçecek Hizmetleri - Chef

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Ömür Akkor
Ömür Akkor
Yemek Araştırmacısı ve Seyyah
Güllaçın Tarihçesi

Güllaç denince akla Ramazan, Ramazan denince güllaç gelmektedir. Güllaç kaçıncı yüzyıla ait bir tatlıdır? Eskiden nasıl yapılırmış? İşte tüm detaylarıyla güllaçın tarihi...

52B Görüntüleme
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör
Kültürel Mirasımız Olan Tarhanayı Ne Kadar Tanıyoruz?

Gastronomik değere sahip olan tarhananın coğrafi işaretlemedeki yeri ve önemi nedir? Tarhana genellikle ne zaman yapılır ve nasıl kurutulur? Tarhana çeşitleri nelerdir? İşte tüm detaylar…

182B Görüntüleme
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör
İşin Ustasından Boyozun Hikayesi

Boyozun tarihi ve kültürel önemi, onu sadece bir yiyecek olmanın ötesine taşır. Bu eşsiz tat, dostluk ve paylaşımın sembolüdür. Peki, boyozun tarifindeki en önemli sır nedir? Nasıl olur da her lokmada İzmir’in sıcaklığını hissedersiniz? İşte detaylar…

12B Görüntüleme