- Şef Usulü
- Mutfağa Giriş
- Çapraz Bulaşma ve Mutfak Kodları
Çapraz Bulaşma ve Mutfak Kodları
Çapraz bulaşma sağlığınız için bir tehdit unsuru olmasın! Çapraz bulaşma bir diğer adıyla çapraz kontaminasyon nedir? Mutfaktaki renk kodları nelerdir?
19.02.2020
- 29B
- 154
- Kaydet
Kısık Ateş Akademi 4. Bölüm: Çapraz Bulaşma ve Mutfak Kodları
Dördüncü bölümümüzde mutfakta hijyenin en kritik konularından biri olan çapraz bulaşma (çapraz kontaminasyon) ve renk kodlu kesme tahtaları gibi temel mutfak kurallarını ele alıyoruz.
Peki, çapraz bulaşma nedir?
Kısaca ifade etmek gerekirse, çapraz bulaşma; bakteri ve virüslerin kontamine olmuş (bulaşmış) bir yüzeyden, temiz bir yüzeye geçerek gıdaları risk altına soktuğu süreçtir. Gıda zehirlenmelerinin başlıca nedenlerinden biridir ve 4 temel kaynağı vardır: gıdalar, insanlar, ekipman ve çalışma alanları.
Özellikle mutfak ekipmanları (başta kesme tahtaları olmak üzere) bu bulaşmanın yayılmasında önemli rol oynar. Uygun şekilde temizlenmeyen ekipmanlar, üzerlerinde kalan bakteri ve gıda kalıntılarıyla sağlığı tehdit eder. İşte tam da bu noktada, renk kodlu kesme tahtaları devreye girer. Her bir renk, farklı bir gıda grubunu temsil eder ve doğru tahtayı kullanmak, hijyen zincirinin en önemli halkalarından biridir.
Bu bölümümüzde;
- Çapraz kontaminasyonun mutfaktaki etkilerini,
- Hangi renk kesme tahtasının ne için kullanılması gerektiğini,
- Profesyonel mutfaklarda hijyenin nasıl sağlandığını detaylı şekilde ele alıyoruz.
👉 Gıda güvenliğine dair en kritik bilgiler için videomuzu kaçırmayın!

Yorumlar
Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.
Benzer Şef Usulü Pratik Bilgiler


Yemek Pişirme Teknikleri - 101
27 Ocak 2018Malzemeye saygı ve teknikte mükemmellik, yemek kalitesini en üst seviyelere taşır. Peki bu nasıl yapılır?


Et Marinasyonu
08 Nisan 2018Etin marine edilmesi yani etin yumuşatılması kültürler arası farklı uygulanan bir et hazırlama yöntemidir. Daha fazlası için tıklayın!


Yemek Menünüzü En İyi Şekilde Nasıl Hazırlarsınız?
24 Nisan 2018Bir menü hazırlamanın ince detayları!