Şef Usulü

Çapraz Bulaşma ve Mutfak Kodları

Çapraz bulaşma sağlığınız için bir tehdit unsuru olmasın! Çapraz bulaşma bir diğer adıyla çapraz kontaminasyon nedir? Mutfaktaki renk kodları nelerdir?

Çapraz Bulaşma ve Mutfak Kodları
Paylaş
  • 29B
  • 154
  • Kaydet

Kısık Ateş Akademi 4. Bölüm: Çapraz Bulaşma ve Mutfak Kodları

Dördüncü bölümümüzde mutfakta hijyenin en kritik konularından biri olan çapraz bulaşma (çapraz kontaminasyon) ve renk kodlu kesme tahtaları gibi temel mutfak kurallarını ele alıyoruz.

Peki, çapraz bulaşma nedir?

Kısaca ifade etmek gerekirse, çapraz bulaşma; bakteri ve virüslerin kontamine olmuş (bulaşmış) bir yüzeyden, temiz bir yüzeye geçerek gıdaları risk altına soktuğu süreçtir. Gıda zehirlenmelerinin başlıca nedenlerinden biridir ve 4 temel kaynağı vardır: gıdalar, insanlar, ekipman ve çalışma alanları.

Özellikle mutfak ekipmanları (başta kesme tahtaları olmak üzere) bu bulaşmanın yayılmasında önemli rol oynar. Uygun şekilde temizlenmeyen ekipmanlar, üzerlerinde kalan bakteri ve gıda kalıntılarıyla sağlığı tehdit eder. İşte tam da bu noktada, renk kodlu kesme tahtaları devreye girer. Her bir renk, farklı bir gıda grubunu temsil eder ve doğru tahtayı kullanmak, hijyen zincirinin en önemli halkalarından biridir.

Bu bölümümüzde;

- Çapraz kontaminasyonun mutfaktaki etkilerini,

- Hangi renk kesme tahtasının ne için kullanılması gerektiğini,

- Profesyonel mutfaklarda hijyenin nasıl sağlandığını detaylı şekilde ele alıyoruz.

👉 Gıda güvenliğine dair en kritik bilgiler için videomuzu kaçırmayın!

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Şef Usulü Pratik Bilgiler

Erkan Kıyıcıoğlu
Erkan Kıyıcıoğlu
Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Öğretmeni
Yemek Pişirme Teknikleri - 101

Malzemeye saygı ve teknikte mükemmellik, yemek kalitesini en üst seviyelere taşır. Peki bu nasıl yapılır?

395B Görüntüleme
Oytun Dağlı
Oytun Dağlı
BTA Yiyecek&İçecek Hizmetleri - Chef
Et Marinasyonu

Et Marinasyonu

08 Nisan 2018

Etin marine edilmesi yani etin yumuşatılması kültürler arası farklı uygulanan bir et hazırlama yöntemidir. Daha fazlası için tıklayın!

33B Görüntüleme
Oytun Dağlı
Oytun Dağlı
BTA Yiyecek&İçecek Hizmetleri - Chef
Yemek Menünüzü En İyi Şekilde Nasıl Hazırlarsınız?

Bir menü hazırlamanın ince detayları!

25B Görüntüleme