- Şef Usulü
- Meyve ve Sebze Kurutma Yöntemleri
Meyve ve Sebze Kurutma Yöntemleri
Çok eski geleneklerden biri olan meyve, sebze kurutma yöntemleri nelerdir? Hangi meyve sebze nasıl kurutulur? Meyve sebze kurutmanın püf noktaları nelerdir?
07.05.2020- 30B
- 168
- Kaydet
1. Elma Kurutma Yöntemi
Elmaları iyice yıkadıktan sonra kabuklarını soymadan ince dilimler halinde kesin. Ortadaki çekirdeklerini çıkarın. 1 litre suya 1 su bardağı limon suyu katın ve elmaları bu suyun içerisinde yaklaşık 10 dakika bekletin. Fırın sıcaklığını 90 dereceye ayarladıktan sonra elmaları fırın tepsisine birbirlerine yapışmayacak şekilde dizin. Fırında 1 saat pişirdikten sonra elmaların diğer yüzünü çevirip 1 saatte öyle pişirin. Ardından fırından çıkarıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kapaklı kavanozlara paylaştırarak keyifle tüketebilirsiniz.
2. Patlıcan Kurutma Yöntemi
Yıkadığınız patlıcanların sap kısımlarını ayırın ve patlıcanları üç parçaya bölün. Patlıcanların etli kısmını bir kaşık yardımıyla çıkarın. Patlıcanın kabuk kısmı kurutulacağı için çıkardığınız iç kısımları yemek, çorba veya meze yapımında kullanabilirsiniz. Hazırladığınız patlıcan kabuklarını tuzlu suyun içerisinde 3-5 dakika bekletin. Bu sayede patlıcanın acılığı gidecektir. Daha sonra patlıcanları kurutmak için ipe dizin. İpe dizdiğiniz patlıcanları evin en çok güneş alan yerine yerleştirin ve 1-2 hafta kadar kurumaya bırakın.
3. Erik Kurutma Yöntemi
Yıkadığınız erikleri ortadan ikiye keserek çekirdeklerini çıkarın. Fırın tepsisine kabuklu kısımları alta gelecek şekilde yerleştirin. 80 derecede 3-4 saat pişirin. Pişirme işlemi bittikten sonra fırını kapatıp gece boyunca erikleri fırında bekletin. Ertesi gün hava almayan saklama kabına eriklerinizi yerleştirebilirsiniz.
4. Biber Kurutma Yöntemi
Dolmalık, kırmızı, sivri ya da dilediğiniz biber çeşidini yıkayın ve kurulayın. Biberleri kurutmak için öncelikle içini iyice temizleyin. İçerisinde çekirdek kalmamasına özen gösterin. Ardından ortalarına ipin gireceği büyüklükte delikler açın ve biberleri ipe dizin. Evin en çok güneş alan yerine asın ya da ip gerdirin. Bu şekilde güneş alarak kurumasını sağlayın. Bir diğer yöntemde yine evin en çok güneş alan yerine temiz bir bez serin ve üzerine biberleri dizerek güneşte de kurutabilirsiniz. Biberler pembe renge ulaştığında güneşten alarak serin bir yerde saklayın. Yemekleri lezzetlendirmek üzere tüketebileceğiniz biberleriniz artık hazır.
5. Mısır Kurutma Yöntemi
Mısırların kabuklarını soyup püsküllerini temizledikten sonra iyice yıkayınız. Fırını mümkün olan en düşük sıcaklığa ayarlayın fırın ısınana kadar mısırları 5 dakika kaynar suyun içerisinde bekletin. Suyun içerisinden çıkardığınız mısırları açık havada yarım saat kurumaya bırakın. Pişirme tepsisine mısır tanelerini yaydıktan sonra fırına alın. Yaklaşık 6 saat süren kurutma işlemi sonrasında mısırlarınızı fırından çıkarın. Ardından oda sıcaklığında hava geçirmeyen bir kapta saklayabilirsiniz.
6. Portakal Kurutma Yöntemi
Yıkadığınız portakalları orta boyutta dilim dilim kesin. Bir peçete yardımıyla portakalın suyunu alın. Tepsiye yaydığınız fırın kağıdının üzerine portakallarınızı dizin. Tepsiyi fırına yerleştirmeden önce fırını 100 derecede ısıtın. Fırına yerleştirdiğiniz portakal dilimlerinizi yaklaşık 3 saat boyunca 100 derecede pişirin. Yarım saat aralıklarla portakalları çevirin. Fırından çıkardığınız portakal dilimlerinizi 1 saat dinlendirin. Daha sonra hava almayan kapalı bir cam kavanoz içinde saklayabilirsiniz.
7. Domates Kurutma Yöntemi
Domatesleriniz kiraz domates ise ortadan ikiye, yemeklik domates ise dilimler halinde keserek pişirme kağıdı serili fırın tepsisine dizin. Önceden 60 derecede ısıtılmış fırında, yaklaşık 8-10 saat arası domatesleri pişirin ve kurumalarını sağlayın. Pişerken mutlaka dikkatli bir biçimde ara ara karıştırmaya özen gösterin. Bir diğer yöntem ise güneşte kurutma yöntemidir. Yine mevsiminde toplanmış, temizlenmiş ve fazla suyundan arınmış domatesleri fırın tepsisine ya da ızgara telin üzerine dizin. Üzerlerine kaya tuzu serpin. Evin en çok güneş alan yerine yerleştirin. Birkaç gün suları alta akacaktır. Bu suları mutlaka süzün. Ardından 10 gün sonunda kurutulmuş domateslerinizi kilitli torba ya da zeytinyağı dolu bir kavanozun içine alarak muhafaza edebilirsiniz.
Benzer Şef Usulü Pratik Bilgiler
Yemek Pişirme Teknikleri - 101
27 Ocak 2018Malzemeye saygı ve teknikte mükemmellik, yemek kalitesini en üst seviyelere taşır. Peki bu nasıl yapılır?
Et Marinasyonu
08 Nisan 2018Etin marine edilmesi yani etin yumuşatılması kültürler arası farklı uygulanan bir et hazırlama yöntemidir. Daha fazlası için tıklayın!
Yemek Menünüzü En İyi Şekilde Nasıl Hazırlarsınız?
24 Nisan 2018Bir menü hazırlamanın ince detayları!