- Tarifler
- Zeytinyağlı/Sebzeli Tarifler
- Fellah Köfte Tarifi
Fellah Köfte Tarifi
- 61B
- 81
- Kaydet
Malzeme Listesi
Nasıl Yapılır?
- 1Köfte Harcı için: Derin bir karıştırma kabına bulguru alın ve üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Streç filmle üzerini kapatarak, 10-15 dk dinlenmeye bırakın.
- 2Sürenin sonunda şişen bulgurun üzerini açıp karıştırın. Üzerine irmik, domates ve biber salçası, un, yenibahar, karabiber ve tuz ekleyip yoğurmaya başlayın. Bu aşamada ara ara sıcak su ekleyerek daha kolay yoğurabilirsiniz. Malzemelerin güzelce karıştığından ve hamurun yeterince soğuduğundan emin olduktan sonra yumurtayı ekleyin ve son kez yoğurun. Harcı 30 dk kadar buzdolabında dinlendirin.
- 3Köfteleri şekillendirme aşamasına geçmeden önce yanınıza kase ile su alın. Ardından parmak uçlarınızı su ile ıslatarak harçtan küçük parçalar kopartarak top şekline getirin. İşaret parmağınızın ucuyla hamurun üzerine bastırın ve minik çanak şeklini verin. Hamurun tamamı bitene kadar bu işlemi uygulayın.
- 4Tüm hamur bittikten sonra üzerlerini göz kararı unla kaplayın.
- 5Köfteleri Haşlamak için: Derin bir tencereye kaynar su alın, içerisine tuz ekleyin. Kaynayan suya fellah köftelerin fazla ununu silkeleyerek bırakın, yaklaşık 5 dakika pişirin. Köfteler suyun yüzeyine çıktığında kevgir yardımıyla servis tabağına alın.
- 6Sosu için: Bir tavaya zeytinyağını alın ve ince kıyılmış sarımsakları ekleyerek kokusu çıkana kadar kavurun. Üzerine domates salçası da ilave ederek sarımsaklarla birlikte kavurmaya devam edin. Domates konservesi ve nar ekşisini de tavaya alın ve kavurmaya devam edin. Hazır olan sosu gerekirse tuz ve karabiberle lezzetlendirin. Son olarak ince kıyılmış maydanoz ilave ederek güzelce karıştırın.
- 7Haşlanmış fellah köfteleri de sosun içerisine alıp karıştırın ve tüm lezzetler birbirine karıştığında ocağın altını kapatın. İster sıcak ister ılık olarak servis edebilirsiniz.
Püf Noktası
*Tarif videomuzu izlemeyi unutmayın!
Fellah Köfte Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?
*Fellah Köftede kullanılan klasik ince bulguru, esmer ince bulgur ile de yapabilirsiniz.
*Fellah Köftenin dağılmaması için ne yapmalı? Harcı macun kıvamı elde edinceye dek yoğurun. Köftelere şekil verirken ellerinizi mutlaka ıslatmaya özen gösterin. Bu sayede hem daha kolay yuvarlarsınız hem de köftelerin dağılmasını önlersiniz. Haşlama esnasında dağılmasını önlemek için bir süre buzdolabında bekletmenizi öneririz.
*Köfteleri hazırlarken parmağınızla nazikçe üzerlerine bastırıp şekillendirebilirsiniz.
*Köfteler suyun üzerine çıktığında haşlanmış demektir. Çok bekletmeden bir süzgeç yardımıyla geniş bir servis tabağına aktarın.
*Fellah köftesini hazırlama esnasında kıvamının katı olduğunu düşünürseniz, azar azar sıcak su ilave ederek kıvamını ayarlayabilirsiniz.
*Fellah köftesini hazırlama esnasında kıvamının cıvık olduğunu düşünürseniz, azar azar un ilave ederek uygun kıvama getirebilirsiniz.
*Yumurtayı karışım soğuduğunda ilave etmeye özen gösterin aksi takdirde harçta topaklanma yapabilir.
*Fellah Köfte buzluğa atılır mı? Fellah Köfte harcını şekillendirdikten sonra buzdolabı poşetlerine üst üst gelmeyecek şekilde pay ederek dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Dilediğiniz zaman buzluktan çıkarıp sıcak suda haşladıktan ve sosladıktan sonra servis edebilirsiniz.
Benzer Zeytinyağlı/Sebzeli Tarifler
Yorumlar (2)
Merhaba pişince sert bir kivamimi oluyor yogururken olmuş hali ne sertlikte olmalı
Merhabalar Adem Bey,Köftelerin çok sert olmaması için sıcak su ile 10-15 dak bekletme işlemi yapıyoruz ,hamurunuz elde dağılmadan yoğurulabilir kıvamda olmalı sert bir kıvam istemiyoruz hamurda.En son harcımıza koyduğumuz bulgur ve irmiğin pişmesi içinsos eşliğinde pişirme işlemiyoruz .Şimdiden ellerinize sağlık:)