Tarif

Sushi Tarifi

Sushi, Japon mutfağının en özel tatlarından biri olup, pirincin, taze deniz ürünleri ve sebzelerle harmanlanarak hazırlandığı bir lezzet şölenidir. Özellikle nigiri, maki, gunkan ve roll çeşitleriyle dünya çapında büyük ilgi gören sushi, artık evde de kolayca hazırlanabiliyor. Eğer siz de sushi nasıl yapılır merak ediyorsanız, adım adım anlatacağımız pratik sushi tarifi ile mükemmel sonuçlar elde edebilirsiniz. 🍣🍱
120 Dakika
4-6 Kişilik
Deniz Ürünleri/Balık Tarifleri
Soğuk
Paylaş
  • 1B
  • 13
  • Kaydet

Sushi Tarifi Malzeme Listesi

Ölçü Birimleri Dönüştürme Tablosu için tıklayın
Sushi (nishiki) Pirinci için:
500 g nishiki pirinci
500 ml su
Sushi Pirinci Sosu için:
100 ml pirinç sirkesi
15 g tuz
45 g toz şeker
3-5 ml mirin sirkesi (isteğe bağlı)
Sushi İç Harcı için:
1 adet salatalık
1/3 adet olgun avokado
60 g somon fileto
1 adet tuna fileto
Servis için:
zencefil turşusu
soya sosu
wasabi

Sushi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Pirinci Hazırlama: Sushi pirincini geniş bir kaba alın ve bol suyla yıkayarak nişastasını çıkarın. Ortalama 1 saat boyunca, her 15 dakikada bir suyunu değiştirerek bekletin.
  • Yıkanmış pirinci bir tencereye koyun ve üzerini yaklaşık 3-5 mm geçecek kadar soğuk su ekleyin. Üzerini folyo ile kapatın ve yaklaşık 10 dakika kısık ateşte kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra folyonun üzerine küçük bir delik açarak 10 dakika daha pişirmeye devam edin. Ocağı kapatın ve pirinci demlenmeye bırakın.
  • Pirinç Sosu için: Bir kasede pirinç sirkesi, tuz, şeker ve mirin sirkesini çırpın. Karışımı demlenen pirince ekleyin ve güzelce karıştırın. 5-10 dakika daha dinlendirin.
  • Sushi iç malzemeleri için : Salatalığın iç çekirdeklerini çıkarın ve ince uzun şeritler halinde doğrayın. Avokadoyu çekirdeğinden ayırın, kabuklarını soyun ve dilimleyin. Somon filetoda bulunan kahverengi ve yağlı kısımları temizleyin. Somonu ve tuna balığını şeritler halinde kesin. Nigiri için somonun karın kısmından yatay ince dilimler kesin. Tuna balığını küçük küpler halinde doğrayarak gunkan için hazırlayın.
  • Sushi pirinci demlendikten sonra geniş bir tabağa alın ve hazırlamış olduğunuz sushi sosu ile birleştirin ve güzelce karıştırın. Yaklaşık 5-10 dk daha demlendirin.
  • Sushi yapmaya başlamadan önce bambu hasırını streç film ile sarın. Ellerinizi ve bıçağınızı ıslatmak için bir kaseye 5 ml mirin sirkesi ve 100 ml su karışımı hazırlayın.
  • Maki (rulo sushi) için: Yosunu hasırın üzerine yerleştirin. Ellerinizi hafifçe ıslatarak pirinci yosunun üzerine yayın. Az miktarda wasabi sürün ve ortasına şerit şeklinde kesilmiş tuna balığını koyun. Hasırı kullanarak sıkıca rulo şeklinde sarın. Açılmaması için parmağınızla uç kısımlarını ıslatın.
  • Somon roll için: Yosunu bambu hasır üzerine koyun. Elinizi ıslatıp, pirinci tamamen yayarak yosunu ters çevirin. Yosunun üzerine az miktarda wasabi sürün ve şerit halinde kesilmiş somonu ekleyerek sarın.
  • Nigiri için : Avcunuzun içine bir miktar pirinç alın ve nazikçe yuvarlayın. Üzerine az miktarda wasabi sürün ve somon dilimini üzerine yerleştirin. Hafifçe bastırarak şekillendirin.
  • Avokado ve Salatalık Roll için: Yosunun üzerine pirinci yayın. Ortasına salatalık ve avokado dilimlerini ekleyin. Sıkıca rulo şeklinde sarın.
  • Tuna Gunkan için : Nori yosununu 6 eşit şerit halinde kesin. Küçük bir pirinç topu yapın ve yosunu etrafına sararak şekillendirin yapışması için biraz su kullanmayı ihmal etmeyin. Bir kasede küp doğranmış tuna balığını, soya sosu, ince kıyılmış taze soğan ve wasabi ile karıştırın. Karışımı yosunla sardığınız pirincin üzerine yerleştirin.
  • Sushi Servisi için: Hazırladığınız ruloları keskin bir bıçağı hafifçe ıslatarak önce ortadan ikiye, ardından üç eşit parçaya kesin. Şık bir servis tabağında dilediğiniz gibi düzenleyin, ister karışık, ister ayrı ayrı. Her çeşit sushiyle birlikte zencefil turşusu, soya sosu ve wasabi servis edin. Afiyet olsun!

Sushi Tarifi Püf Noktası

*Tarif videomuza, Kısık Ateş Akademi TV (YouTube) kanalımızdan ulaşabilirsiniz.

Sushi Pirinci Nasıl Hazırlanır?

Sushinin temelini oluşturan sushi pirinci, doğru şekilde hazırlanmazsa rulolar dağılabilir veya pirinç fazla yapışkan olabilir. Bunun için Nishiki pirincini bol suyla yıkayarak nişastasını arındırın ve kısık ateşte kontrollü bir şekilde pişirin. Pirincin parlak ve lezzetli olması için pirinç sirkesi, şeker ve tuz ile hazırlanan özel sos eklenmelidir.

Sushi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktaları

•Sushi yaparken ellerinizi ve bıçağınızı 5 ml sirke ve 100 ml su karışımıyla ıslatın. Böylece pirinç yapışmaz.
•Pirinci fazla sıkmadan şekillendirin; aksi takdirde sert olur.
•Sushinin lezzetini artırmak için her zaman taze ve yüksek kaliteli balık tercih edin.

Hemen Tıkla, Alışverişe Başla!

PınarOnline’da birbirinden avantajlı kampanyaları kaçırma!

Soner Kesgin
Soner Kesgin
Swissôtel The Bosphorus - Executive Chef
5.0
4 Değerlendirme

Tarifi değerlendirmek ister misiniz?

Benzer Deniz Ürünleri/Balık Tarifleri

Rafet İnce
Rafet İnce
NG Grup Gastronomi Direktörü
Chia Tohumlu Buharda Somon Tarifi
18B Görüntüleme
Kremalı Mantarlı Mezgit Tarifi
26B Görüntüleme
Oytun Dağlı
Oytun Dağlı
BTA Yiyecek&İçecek Hizmetleri - Chef
Lakerda Tarifi
150 Dakika
6-8 Kişilik
48B Görüntüleme

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.