Tarif

Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi

Zeytinyağlı lahana sarması, Türk mutfağının en sevilen ve en hafif zeytinyağlı yemeklerinden biridir. İncecik sarılmış yaprakları, nefis iç harcı ve damakta bıraktığı o eşsiz lezzetiyle sofraların vazgeçilmezi olur. Özellikle meze sofralarında, davetlerde ve özel günlerde sıkça tercih edilen bu tarif, püf noktalarına dikkat edildiğinde lokum gibi bir kıvama ulaşıyor. Peki, lahana sarması nasıl yapılır, iç harcı nasıl daha lezzetli olur, pişirme sırasında hangi detaylara dikkat edilmeli? İşte tüm ipuçlarıyla pratik ve leziz zeytinyağlı lahana sarması tarifi! 🌿✨
Nasıl Yapıldığını Hemen Youtube’dan İzle!
70 Dakika
6-8 Kişilik
Sarma ve Dolma Tarifleri
Tencere
Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi
Paylaş
  • 2B
  • 13
  • Kaydet

Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi Malzeme Listesi

Ölçü Birimleri Dönüştürme Tablosu için tıklayın
Sarma için:
100 ml zeytinyağı
2 adet orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
80 g domates ve biber salçası karışımı
360 g pirinç
100 ml su
10 g tuz
2 g karabiber
3 g pul biber
3 g kuru nane
3 g sumak
1 demet maydanoz
1 adet büyük boy sarmalık lahana
3-4 dilim limon
Pişirme Suyu için:
350 ml sıcak su
2-3 g sumak
2-3 g pul biber
2-3 g kırmızı toz biber
2-3 g kuru nane
80 ml zeytinyağı

Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İç Harcı için: Geniş bir tavada zeytinyağını ısıtın, ince kıyılmış soğanı ve sarımsakları ekleyip 2 dakika kavurun.Salçayı ekleyip 1 dakika daha kavurun. Yıkanmış pirinci ilave edin ve birkaç dakika daha kavurun. Üzerine suyu ve baharatları ekleyip karıştırın, ardından ocağı kapatın. Son olarak ince kıyılmış maydanozu ekleyip iç harcı dinlenmeye bırakın.
  • Lahanayı önce uzunlamasına üçe bölün, ardından her parçayı kare şeklinde 7 parçaya kesin (videodaki gibi). İçte kalan sert kısımları ayırın (turşu veya salata yapımında kullanabilirsiniz)
  • Lahana yapraklarını ayırmadan kaynar tuzlu suya atın ve 3-4 dakika haşlayın. Haşlanan yaprakları buzlu su dolu bir kaba alıp şoklayın. Fazla suyunu süzüp sarmak için kenara alın.
  • Lahana yapraklarını düz bir zemine alın. Çizgileri yatay olacak şekilde yerleştirin.
  • Her yaprağın ortasına 1 tatlı kaşığı iç harç koyun ve dikkatlice sarın. Kenarlarını kapatmanıza gerek yoktur, iç harç taşmayacaktır. Tüm yaprakları aynı şekilde sarın.
  • Tencerenin tabanına ayırdığınız sert lahana yapraklarını dizin. Üzerine sardığınız lahana yapraklarını, beyaz yapraklar alta, yeşil yapraklar üste gelecek şekilde yerleştirin. Üzerine 3-4 dilim limon dizin ve ağırlık yapması için bir tabak koyun.
  • Pişirme suyu için, sıcak suyu bir sos tenceresinde sumak, pul biber, kırmızı toz biber ve nane ile karıştırın. (İsteğe bağlı olarak 1 yemek kaşığı salça da ekleyebilirsiniz.)
  • Hazırladığınız sosu, tencerenin kenarlarından başlayarak sarmaların üzerine yavaşça gezdirin. En son zeytinyağını ekleyin ve tencerenin kapağını kapatın.
  • Orta-kısık ateşte yaklaşık 40-50 dakika pişirin.
  • Pişen lahana sarmalarını kendi tenceresinde oda sıcaklığında dinlendirin. Ardından soğuk olarak servis edin. Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi Püf Noktası

*Tarif videomuza, Kısık Ateş Akademi TV (YouTube) kanalımızdan ulaşabilirsiniz.

Zeytinyağlı Lahana Sarmasının Püf Noktaları
•Pirinçleri kavurmadan kullanmayın! Kavrulmuş pirinç iç harcı daha tane tane yapar.
•Lahanayı fazla haşlamayın! Aksi takdirde sarmalar pişerken dağılabilir.
•İç harcı bol baharatlı yapın! Sumak ve nane sarmaya eşsiz bir aroma katar.
•Pişirirken üzerine tabak kapatmayı unutmayın! Bu yöntemle sarmalar pişerken açılmaz.
•Ekşi seviyorsanız pişirme suyuna nar ekşisi ekleyebilirsiniz!

Zeytinyağlı Lahana Sarması Kaç Kalori?
1 porsiyon (yaklaşık 6-7 adet) 200-250 kalori arasındadır. Zeytinyağlı olduğu için tok tutar ve hafif bir alternatif olarak tercih edilebilir.

Hemen Tıkla, Alışverişe Başla!

PınarOnline’da birbirinden avantajlı kampanyaları kaçırma!

Kıvırcık Şef 〡 Vildan Tünay
Kıvırcık Şef 〡 Vildan Tünay
Pasta Şefi & Dijital İçerik Üreticisi
5.0
4 Değerlendirme

Tarifi değerlendirmek ister misiniz?

Benzer Sarma ve Dolma Tarifleri

Fehmi Samancı
Fehmi Samancı
Eğitmen / Danışman Şef
Kıymalı Yaprak Sarma Tarifi
80 Dakika
6-8 Kişilik
54B Görüntüleme
Oytun Dağlı
Oytun Dağlı
BTA Yiyecek&İçecek Hizmetleri - Chef
Lahana Sarması Tarifi
70 Dakika
6-8 Kişilik
338B Görüntüleme
Ramin Nuriyev
Ramin Nuriyev
Zeferan Restaurant - Executive Chef
Patlıcan Sarma Tarifi
30 Dakika
1 Kişilik
22B Görüntüleme

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.